Debat: Kan tørreloftet eller kontorbygningen blive dit nye hjem?
Indlægget er bragt i Ingeniøren / Building Tech d. 3. september 2024. Af parterne bag indsatsen Bevar Mere. Nina Kovsted Helk (filantropidirektør i Realdania), Kathrin Susanna Gimmel, (arkitekt og partner i JAJA Architects og bestyrelsesmedlem i Dreyers Fond), Susanne Borenhoff (administrerende direktør i Grundejernes Investeringsfond) og Steen Birkedal (driftsdirektør i Landsbyggefonden).
Det er velbeskrevet, at Danmark står overfor en markant udfordring, når det gælder et mere bæredygtigt byggeri. Byggebranchen er en klimaudleder af de helt store. Og med en forventet befolkningsvækst på ca. 280.000 borgere i de 30 mest voksende kommuner frem mod 2040 er presset på byggebranchen og boligmarkedet stort.
Man kan gentænke vores tilgang til boligbyggeri på mange måder. At bruge og udnytte de bygninger, der allerede eksisterer, er én vej at gå. Men der mangler viden og eksempler på, hvordan det kan gøres - både hos almindelige danskere og blandt aktører i byggebranchen. Ved at transformere eksisterende bygninger til boliger kan samfundet ikke blot opnå betydelige miljømæssige fordele, der kan også blive skabt mere varierende boligtilbud, der matcher forskellige behov og livsstile.
Det kan skabe muligheder for bofællesskaber, mindre boliger til unge og ældre samt fleksible boligformer, der kan tilpasses livets forskellige faser. Når det lykkes at give ældre bygninger - som f.eks. boliger, kulturhuse eller museer - et nyt liv, får vi samtidig et stykke historie forærende, som det er svært at nybygge sig til. En historie, der fortæller noget om, hvem vi var, og hvor vi kommer fra.
Gør valget lettere
Analyser viser, at der kan etableres mellem 35.000 og 70.000 nye boliger gennem transformation af eksisterende bygninger. Det kan være uudnyttede tagetager, tomme erhvervsejendomme eller parcelhuse, der har potentialet til at blive omdannet til multifamiliehuse, så der i stedet for én eller to personer, kan bo flere familier. Den almene boligsektor spiller også en vigtig rolle i at fremme grønnere og mere ambitiøse standarder for fremtidens boliger og boligområder.
Grundejernes Investeringsfond, Landsbyggefonden, Dreyers Fond og Realdania har netop lanceret indsatsen ’Bevar Mere’, der i de næste fire år skal bidrage til denne transformation ved at levere viden, værktøjer og konkrete eksempler, som kan inspirere både byggebranchen og befolkningen til at vælge renovering og transformation frem for nybyggeri. Det skal være lettere og mere attraktivt at tage det valg. Og derfor er deling af viden og erfaringer afgørende, så både renoverings- og transformationsprojekter bliver mere udbredte, og der skabes et større overblik over de risici og barrierer, der findes.
Ud med gamle skolebænke, ind med seniorer
På Fabers Fabrikker i Ryslinge sidder historien i væggene. En samling industribygninger er genaktiveret som attraktive og billige boliger. Beboerne i den rå industrikulturarv har fået mere end et tag over hovedet. De er flyttet ind i persiennefabrikkens 100-årige historie. Det samme gælder for beboerne i Rudkøbing Gamle Skole. Skolebænke og tavler er væk, så den nu er transformeret til et bofællesskab for seniorer. Det har givet bygningen nyt liv og ny funktion, så den nu forhåbentlig er klar til at tage 100 år mere – et eksempel på, at kulturhistorien bevares udadtil samtidig med, at bygningen indadtil skaber plads og rammer til nye boligformer, liv og fællesskab.
Og vi ved, at kulturarv og historiske rammer betyder noget for den enkelte. Flertallet af 2.000 adspurgte danskere i Realdanias Kulturarvsundersøgelse mener, at historiske steder og bygninger giver dem en bedre forståelse af, hvem de er i relation til fortid og nutid. Og omkring hver tredje giver udtryk for, at historiske steder har betydning for deres livskvalitet og fællesskabet med andre.
Rudkøbing Gamle Skole Fra nedlagt byskole til nye, attraktive seniorboliger med fællesfaciliteter. Vinder af Renoverprisen 2023. Foto: Thomas Rockall Muus / C&W Arkitekter A/S
Et hverdagsliv med livskvalitet
Det er ikke altid muligt at genanvende bygninger til boliger. Men vi forsøger nu i Bevar Mere-indsatsen – med viden, værktøjer og gode eksempler – at systematisere og gøre eksisterende og ny viden brugbar for alle aktører. Og forhåbentlig inspirere byggeriets aktører og danskerne i almindelighed til at overveje, om det kan lade sig gøre.
Når man som boligejer eller bygherrer vælger at genbruge frem for at bygge nyt, skriver man også videre på en historie, der allerede er startet. Det er ikke kun mursten og mørtel, der bevares, men også minder og kultur, der ellers kunne gå tabt. Fabers Fabrikker og Rudkøbing Gamle Skole summer nu af nyt boligliv og fællesskab, mens de bærer præg af tidligere liv. Derfor skal vi alle blive bedre til at spørge: Findes bygningerne, der skal rumme fremtidens boliger, allerede? Det kan være med til at forme en fremtid i det byggede miljø, der er mere grøn og meningsfuld.
Fabers Fabrikker Fra industri til innovative boliger. Vinder af Renoverprisen 2022. Foto: Rasmus Hjortshøj - COAST Studio / Arkitektur: Arcgency