Genoplev Bevar Meres kick-off

To hovedtalere, tre vidensoplæg, fem break-out-sessioner med hvert sit tema og en paneldebat. Bevar Meres kick-off event var spækket med viden, inspiration, vigtige perspektiver, gode diskussioner og et væld af ideer.


Fra scenen blev der præsenteret en række perspektiver og pointer relateret til Bevar Meres mål. Vi har samlet et par af de vigtigste take-aways fra dagen her:

- Vi kan ikke forbruge os ud af en krise, som er skabt af massivt overforbrug i Vesten. Derfor skal vi bevare mere. I byggeriet og i samfundet generelt. Fortsætter vi som nu, vil planetens systemer kollapse indenfor få år. Det var ét af budskaberne fra keynote Dani Hill-Hansen fra EFFEKT architects, som var inviteret til at præsentere byggeriets klimaudfordring.
 
- At arbejde med byggeri og boliger er i høj grad også at arbejde med mennesker. Når vi renoverer og transformerer vores bygninger, skal vi også huske det vigtige arbejde med at bevare eller transformere de eksisterende menneskelige relationer – vi skal se projekterne som en mulighed for også at mindske ensomhed, højne fællesskaber eller øge tryghed. Det gjorde keynote Marie Stender fra AAU Build os klogere på. Marie var inviteret til at sætte fokus på muligheden for at bruge det byggede miljø som løftestang til også at højne livskvaliteten i samfundet.
 
- Der er behov for ændringer i rammer og incitamentstrukturer, så det bliver mere oplagt og nemt for professionelle bygherrer og private danskere at ændre adfærd og bevare fremfor at bygge nyt. Det fortalte Bevar Meres projektchef Simon Kofod-Svendsen med afsæt i forundersøgelser og potentialeanalyser lavet til Bevar Mere.
 
- Der ligger et stort potentiale i at forbedre den almene sektor og understøtte nye flyttekæder. I Danmark er der cirka 600.000 almene boliger, hvilket udgør 20 procent af den samlede boligmasse. Hvis flere flytter fra en større bolig til en mindre almen bolig, frigives flere kvadratmetre i den eksisterende bygningsmasse – kvadratmetre som kan renoveres og transformeres til nye boliger, der kan rumme flere. Det sagde bl.a. Steen Birkedal fra Landsbyggefonden.
 
- Parcelhuset rummer et stort potentiale. Hvis vi som byggebranche kan finde den gode businesscase i at renovere og transformere enfamiliehuset til at rumme flere personer per kvadratmeter – og samtidig at gøre det let og attraktivt for danskerne – kan vi sammen forløse det potentiale; miljømæssigt såvel som socialt. Det var én af konklusionerne i én af de fem break-out-sessioner om netop parcelhusets potentiale.
 
- Vi skal skabe nye boligdrømme for danskerne. Boligen har stor betydning for den enkeltes livskvalitet, og mange tillægger det en stor værdi at bo i en renoveret og transformeret bolig. Faktisk er flere villige til at bo mindre, hvis de bor unikt. Vi skal vise, at det ikke er antallet af kvadratmeter, der er afgørende, men derimod kvaliteten af de kvadratmeter. Det viser indsigter fra en række genbesøg fortaget af AART og samme pointe fremhævede bl.a. debattør og journalist Signe Wenneberg, som beskæftiger sig med klimajournalistik, genbrug og bevaring i byggeriet.

Gik du glip af Bevar Meres kick-off?


Vi har samlet præsentationer og videoer her

Fotos: Kontraframe


Forrige
Forrige

Debat: Kan tørreloftet eller kontorbygningen blive dit nye hjem?

Næste
Næste

Event: Kom til kick-off på Bevar Mere